Rześkie powietrze, błękitne fale Morza Północnego rozbijające się o skaliste fiordy i na wpół zatopiony monolityczny betonowy blok. Na południowym wybrzeżu Norwegii powstała pierwsza w Europie podmorska restauracja o nazwie Under.

Restauracja Under jest dziełem firmy architektonicznej Snoehetta, która zaprojektowała także m.in. budynek Opery w Oslo. Konstrukcja zanurzona pięć i pół metra poniżej poziomu morza i przypominająca peryskop, została starannie opracowana, aby wytrzymać ciśnienie i wstrząsy ekstremalnego środowiska morskiego. Akrylowe okna o grubości prawie metra dają wgląd w głębiny morza. Architekci zakładają, że z biegiem czasu budynek ma stać się sztuczną rafą dla małż.
We wnętrzach, na trzech poziomach, panuje skandynawski minimalizm, co jest oczywiste, bo to co najważniejsze dla zmysłów znajduje się za oknem i na talerzu.

Czytaj więcej…
Fine Dining – kultura kulinarnej celebracji 

 

reklama

 

Under, której szefuje Nikolai Ellitsgaard, specjalizować się będzie naturalnie w daniach z ryb i owoców morza.
Choć oficjalnie restauracja zostanie otwarta w kwietniu, to w tym roku może być już problem z rezerwacją stolika. Ale jest jeszcze parę wolnych terminów. Rezerwacji można dokonać przez stronę www.under.no/
Bezzwrotna opłata rezerwacyjna wynosi 1.000 NOK za osobę (445 PLN), a menu degustacyjne 2.250 NOK za osobę (1.000 PLN).
Liniami WizzAir można dolecieć z Gdańska do Kristiansand Airport Kjevik, a dalej samochodem 85 km drogi.

 

reklama
10% rabatu z kodem ENJOY

Komentarze

komentarzy