Wczoraj miałem okazję doświadczyć kulinarnych wrażeń w nowej restauracji Epoka, mieszczącej się w budynku Hotelu Europejskiego w Warszawie. To tu przed laty działała popularna restauracja U Kucharzy.
O podniebienia gości dba szef kuchni Marcin Przybysz, a o staranność serwisu i samopoczucie gości dyrektor restauracji Antoine Azais.

Epoka to nowa interpretacja fine diningu – nieformalna atmosfera, pogawędki z personelem będące wprowadzeniem do degustacji, oryginalne nakrycie stołu i dobór naczyń, a także możliwość zwiedzania kuchni i podglądania procesu przygotowania dań. Autorskie menu Marcina Przybysza powstało w oparciu o staropolskie przepisy. Dania zaskakują formą i kombinacją smaków.
Dopełnieniem wrażeń kulinarnych są zachwycające wnętrza autorstwa scenografa teatralnego Borisa Kudlički, który współtworzył wnętrza sąsiedniego hotelu Raffles Europejski.

Czytaj więcej…
Fine Dining – kultura kulinarnej celebracji 

Obsługa kelnerska jeszcze w paru detalach wymaga dopracowania, np. zmiecenie okruchów pieczywa ze stołu przed podaniem deseru. Jednak generalnie jest staranna i komunikatywna. Hostessa przyjmująca rezerwację stolika zwracała się do mnie po imieniu, zapytała czy to jakaś szczególna okazja i jakie mam preferencje żywieniowe (personalizacja).

Menu degustacyjne 10,15 i 20-daniowe kosztuje od 250 zł za osobę. Podstawowa karta dań składa się z zaledwie kilku pozycji. Dania przystawkowe kosztują od 140 zł, główne od 78 zł, a desery od 55 zł.

Czytaj więcej…
Polskie restauracje wyróżnione w przewodniku Michelin 2019 

Zamówiłem menu 10-daniowe. Porcje są naprawdę degustacyjne, więc spokojnie zmieściłbym kolejne 5. Porcje zostały podzielone według przepisów z różnych roczników.
Jak to na fine dining przystało, na koniec kelner podał dodatkowo słodkie małe co nieco. W restauracjach tego typu zwracam uwagę na sposób podania pieczywa. Kelner podał nieduży bochenek chleba wypiekany na miejscu, pokrojony na porcje oraz masło „domowej” roboty. W trakcie posiłku kelner serwował różne rodzaje bułek z pięknej ceramicznej misy. Niemal cała ceramiczna zastawa stołowa została wykonana na specjalne zamówienie.

Restauracja Epoka czynna jest:
wtorek, środa  18:00-21:30
czwartek, piątek, sobota  12:00-13:30, 18:00-21:30
niedziela, poniedziałek – zamknięte

www.epoka.restaurant

 

Czytaj więcej…
Lunch biznesowy w restauracji Europejski Grill w Warszawie

Komentarze

komentarzy