Ukazała się tegoroczna edycja słynnego Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2020”, a w nim wyróżnione restauracje z Warszawy i Krakowa. Zwykle ogłoszenie listy wyróżnionych restauracji w słynnym Przewodniku Michelin odbywa się w okolicy marca, jednak w tym roku zostało przesunięte z powodu epidemii koronawirusa.

Krakowska Bottiglieria 1881 jest pierwszą restauracją w mieście i trzecią w Polsce, która została wyróżniona jedną Gwiazdką Michelin. Jak dotąd tylko dwie polskie restauracje zostały nagrodzone przez inspektorów. Przyznano je kilka lat temu warszawskim restauracjom Atelier Amaro oraz Senses i zostały one w tym roku utrzymane.

 

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza wysokiej jakości jedzenie, dwie to rewelacyjne jedzenie warte podróży, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży. Gwiazdki są przyznawane według pięciu kryteriów: jakości oferowanych dań, ich smaku, sposobu podania, stylu kuchni, stosunku jakości do ceny oraz stałości poziomu kuchni lokalu. Gwiazdka Michelin uznawana jest za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jest marzeniem szefów kuchni.

Ponadto w tym roku siedem lokali otrzymało wyróżnienie Bib Gourmand, przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny. Wśród nich są Zazie Bistro i Fiorentina z Krakowa oraz Alewino, Brasserie Warszawska, Butchery and Wine, Kieliszki na Hożej, Szóstka z Warszawy.
Restauracjom przyznawane są także symbole Sztućców (Łyżka & Widelec) – za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu (od jednego do pięciu sztućców).

Uwzględnienie lokalu w przewodniku to indywidualna decyzja inspektorów Michelin, których wizyty są anonimowe. Z kolei decyzję o uhonorowaniu Gwiazdką Michelin podejmuje kolegialnie trzech inspektorów. Już samo znalezienie się w przewodniku jest dużym sukcesem dla właścicieli, szefów kuchni i całej obsługi.

Łącznie tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje blisko 1900 restauracji z 39 największych miast w 23 krajach Europy, a w tym:

  • 24 restauracje z Trzema Gwiazdkami (wliczając 4 nowe)
  • 95 restauracji z Dwoma Gwiazdkami (wliczając 13 nowych)
  • 380 restauracji z Jedną Gwiazdką (wliczając 52 nowe)
  • 253 restauracje z wyróżnieniem Bib Gourmand (wliczając 41 nowych)

Inspektorzy co roku odwiedzają poprzednio ocenione lokale oraz nowe, które mają wysokie aspiracje.
Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Wydawany jest przez firmę Michelin, która produkuje opony oraz wydaje mapy i przewodniki turystyczne.

 

Czytaj więcej…
Fine Dining – kultura kulinarnej celebracji 
Forbes Travel Guide 2020

 

Komentarze

komentarzy