W moich rodzinnych stronach, na Mazurach, zostanie otarty nowy, pięciogwiazdkowy hotel resortowy.
Hotel z centrum konferencyjnym i portem powstaje w Pasymiu, w odległości 30 km od Olsztyna, 30 km od portu lotniczego w Szymanach i 200 km od Warszawy. Inwestorem jest warszawska firma Verdancy z branży nieruchomościowej.
Kompleks zaprojektowany przez studio MJZ, planowany jest na ponad 6,5-hektarowym terenie nad jeziorem Kalwa. Na działce rozmieszczono 50 domów całorocznych, hotel z około 70 miejscami, centrum konferencyjne dla 300 osób, spa, zespół basenów, saun, centrum fitness, dwie restauracje, centrum biznesowe oraz port. Razem z zaplanowaną mariną stworzono także projekt kapitanatu, w którym znajdzie się także restauracja z przeszkleniami od strony jeziora.

Inwestor chce zachować mazurską dzikość i wtopić zabudowę w otaczający krajobraz. Większość budynków ma zostać wkręconych w grunt, zamiast prowadzić wykopy, które by go naruszyły. Domy mają być otoczone szerokimi rekreacyjnymi pomostami, połączonymi ze sobą.
Dla projektu opracowano katalog z czterema typami domów całorocznych o różnej wielkości, w których każdy posiada inną elewację frontową dostosowaną do stron świata, co pomaga ustrzec ją przed nadmiernym przegrzewaniem. Ich bryły zostały podzielone na dwie części – jedna z wysoką strefą dzienną i drugą z pomieszczeniami mieszkalnymi i łazienkami na dwóch piętrach. Ściany, które je łączą, w pełni przeszklono. Każdy z 50 domów został tak rozstawiony działce, by mieć widok na jezioro. Wzdłuż tafli wody umieszczone zostały większe domy o powierzchni użytkowej przekraczającej 120 mkw. Na końcu terenu na wzniesieniu zwróconym do jeziora Kalwa zlokalizowano hotel, w którym na parterze ma znajdować się spa z lustrzaną, szklaną elewacją.
Podczas realizacji architekci chcą użyć przyjaznych środowisku certyfikowanych materiałów, jak drewno CLT, a także zastosować prefabrykowane elementy, co zmniejszyć ma ilość odpadów podczas produkcji.

O koncept kulinarny kompleksu zadbać ma Marcin Jabłoński, laureat wielu programów kulinarnych. Szef kuchni planuje szeroką współpracę z lokalnymi dostawcami, liczy na świeże, ekologiczne i regionalne produkty, które mają być podstawą menu w hotelowych restauracjach.

Inwestycja planowana jest na lata 2019-2020. Szacowany koszt to około 30 milionów euro.

W Krainie Tysiąca Jezior działa już kilka obiektów skategoryzowanych na pięć gwiazdek – Grandhotel Tiffi, Marina Club, Hotel Spa Dr Irena Eris, Narie Resort & Spa, Hotel Mikołajki, czy nieskategoryzowany Masuria Arte.

Jak wynika z informacji medialnych, inwestor zapewnia, że to będzie najlepszy hotel na Mazurach, najwyższy standard, wręcz luksusowy. Moja retoryka może wydawać się ironiczna, ale piszę tak celowo, aby ustrzec inwestora przed zbytnią pewnością siebie i popełnieniem błędów.
Zapowiada się naprawdę ciekawy projekt. Czy faktycznie luksusowy? Czy doceniony przez świadomego klienta, który zapłaci odpowiednie do planowanego standardu pieniądze, a nie łowcę rabatowych okazji? To się okaże.
Ale to wymaga doskonałego przygotowania już teraz. Wymaga zaprojektowania wnętrz pod kątem funkcjonalności i komfortu gościa, a nie jedynie estetyki, bo z tym niestety większość architektów i projektantów ma problem, co powoduje problemy w przyszłości. Oby inwestor już teraz miał doświadczonych konsultantów hotelowych, którzy mają wiedzę szerszą niż tylko umiejętne budżetowanie.

Pięciogwiazdkowy hotel, to coś więcej niż ładna architektura, spełnienie minimalnych wymogów kategoryzacyjnych, czy smaczne jedzenie. Pięć gwiazdek wcale nie jest tożsame z pojęciem prawdziwie luksusowej usługi hotelowej. Duże ambicje to za mało. Nawet przy sporym budżecie też można zepsuć projekt. Nie generalizuję, ale widziałem już wiele inwestycji ze zmarnowanym potencjałem i zmarnowanymi pieniędzmi inwestora.
Poza inwestycją w budynek, inwestor powinien być przygotowany na inwestycję w personel. A w tej lokalizacji nie będzie tak łatwo skompletować zespół świadomy pięciogwiazdkowego standardu. O tym też trzeba myśleć już teraz.

 

Czytaj więcej…

Recenzja pięciogwiazdkowego Hotelu Warszawa w Warszawie

Co czyni hotel prawdziwie luksusowym

Idealny pięciogwiazdkowy hotel

Komentarze

komentarzy