Z początkiem września, warszawska restauracja Europejski Grill w hotelu Raffles Europejski wprowadziła ofertę Business Lunch.
Od poniedziałku do piątku, w godzinach 12:00 – 15:00, goście mogą spróbować trzech dań z codziennie zmieniającego się menu za 65 zł, z wodą mineralną w cenie.
Wybrałem się i ja, rozpoczynając tym samym tournée po hotelowych restauracjach w stolicy.

Czytaj więcej… Recenzja hotelu Raffles Europejski Warsaw

Z restauracji Europejski Grill, zaprojektowanej przez hiszpańskie studio Lázaro Rosa-Violán, roztacza się widok na plac Piłsudskiego przez duże witryny okienne. Ciekawie zaaranżowana sala, z pięknym parkietem, zdobiona jest detalami w postaci zachowanych na suficie elementów sztukaterii sprzed lat, reprodukcją ceramiki z pałacu w Nieborowie, oraz ogromnymi talerzami z malowidłami. Oryginalnym pomysłem są wykonane z miedzianej siatki ruchome skrzydła parawanów wokół stolików pod ścianą, co ma zapewnić pewną prywatność gościom.
Elegancko, ale nowocześnie nakryte stoły, z ceramiką wykonaną specjalnie dla restauracji, mosiężnymi sztućcami i płócienną serwetką. Bardzo podobają mi się kamienne przyprawniki, zamiast tradycyjnej solniczki i pieprzniczki.
Mimo, że restauracja znajduje się w luksusowym hotelu, atmosfera jest nieformalna. Świadczy o tym między innymi brak obrusów na stołach w porze lunchu.

reklama

Nad menu restauracji Europejski Grill czuwa Szef Kuchni Witek Iwański, z którym miałem możliwość porozmawiać. Menu charakteryzują dania w nowoczesnym wydaniu, przygotowywane z sezonowych i lokalnych produktów, pochodzących często z niewielkich gospodarstw rolnych.

Na przystawkę podano w żeliwnym naczyniu ravioli ze szpinakiem i serem Jura Blue, z wierzchu przykryte plasterkami borowików.
Na drugie danie polędwicę z młodego jelenia z chińską kapustą i mirabelkami.
A na deser arbuz z miętą pieprzową i lodami z sera ricotta.
Porcje były degustacyjne. Z całego zestawu najbardziej smakował mi jeleń, choć nie przepadam szczególnie za dziczyzną. Mięso nie było suche, a smak kapusty i sosu z mirabelkami było połączeniem słodkiego i kwaśnego. Zabrakło mi jednak jakiegoś dodatku, np. puree z warzyw lub dodatkowych warzyw w osobnym naczyniu.

Czytaj więcej… Fine Dining – kultura kulinarnej celebracji

Na uwagę zasługuje ekspozycja pieczywa i wyrabianego na miejscu masła. Zamiast zwyczajnego wynoszenia koszyka chleba z zaplecza, pieczywo wyłożone jest na bufecie na środku sali i ogrzewane lampą.

Muszę przyznać, że obsługa, mimo sporej rotacji personelu, jest na coraz lepszym poziomie, co cieszy mnie szczególnie.

Widać było, że biznesowe lunche cieszą się zainteresowaniem, gdyż na sali było całkiem sporo gości.

 

Europejski Grill, Hotel Raffles Europejski
ul. Krakowskie Przedmieście 13, Warszawa
rezerwacje +48 22 255 95 95

Komentarze

komentarzy